واگرایی در RSI را در کمتر از 10 دقیقه یاد بگیر!

بسیاری از تحلیل‌گران بازار سرمایه سر خودشان را با انواع روش‌ها و استراتژی‌های تحلیل تکنیکال شلوغ کرده‌اند، در این مطلب قرار است به شما راهکارهایی معرفی شوند که از سایر تحلیل‌گران جلو بیفتید!

بسیاری از تحلیل‌گران بازار سرمایه سر خودشان را با انواع روش‌ها و استراتژی‌های تحلیل تکنیکال شلوغ کرده‌اند، در این مطلب قرار است به شما راهکارهایی معرفی شوند که از سایر تحلیل‌گران جلو بیفتید! هیچ گاه فراموش نکنید که قرار نیست تمام ابزارهای تحلیل تکنیکال را به خوبی بشناسید، شما امکان دارد یک ابزار را انتخاب کنید و به درستی بر طبق آن معامله کنید، آن وقت است که همه چیز به نفع شما تغییر می‌کند. حالا چه ابزاری بهتر از اندیکاتور RSI؟ اگر هنوز نمی‌دانید چرا باید از استراتژی معامله به کمک اندیکاتور RSI استفاده کنید؛ پس آب دستتان است زمین بگذارید و راهنمای کامل آشنایی با RSI را بخوانید! برگردیم به موضوع مطلب این صفحه یعنی استفاده از واگرایی در RSI برای سیگنال گرفتن از بازار! با من تا انتهای این مطلب همراه شوید تا دیگر پیدا کردن نقطه ورود و خروج برایتان معما نباشد. 

واگرایی در تحلیل تکنیکال چیست؟

استفاده از واگرایی در تحلیل تکنیکال

در بیان عامیانه واگرایی یعنی فاصله گرفتن دو المان از همدیگر. در تحلیل تکنیکال وقتی از واگرایی صحبت می‌کنیم یعنی بیاییم رفتار قیمت و اندیکاتور برای یک سهام خاص را با هم مقایسه کنیم. شما می‌توانید هر اندیکاتوری که می‌خواهید را انتخاب کنید، مثل RSI، MACD، استوکستیک، CCI و … نکته مهم درباره واگرایی‌ها این است که بعد از یک مدت می‌توانید از آن‌ها به عنوان شاخص اصلی در تصمیم‌گیری‌هایتان استفاده کنید و بعد از اندکی تمرین به سادگی می‌توانید آن‌ها را شناسایی کنید.
در حقیقت واگرایی‌ها ابزار بسیار کاربردی برای سیگنال گرفتن از بازار هستند. نکته مهم در استفاده از واگرایی‌ها این است که اگر به سیگنال‌هایی که از آن‌ها می‌گیرید به خوبی توجه داشته باشید، اکثرا در پایین‌ترین قیمت موفق به خرید می‌شوید و در بالاترین قیمت هم می‌فروشید. در نتیجه ریسک معاملاتتان به شدت پایین می‌آید. حالا اگر همین ابتدا فکر می‌کنید به قدر کافی با اندیکاتورها آشنا نیستید، توصیه می‌کنم مطلب آموزشی آشنایی با اندیکاتورها و کاربرد آن‌ها در تحلیل تکنیکال را بخوانید. این مطلب در عین حال که بسیار کوتاه است، دید خوبی درباره اندیکاتورها به شما می‌دهد.  

واگرایی در RSI چگونه شناسایی می‌شود؟

پس وقتی از واگرایی در RSI صحبت می‌کنیم، یعنی قرار است رفتار قیمت را با رفتار اندیکاتور RSI یک سهام مقایسه کنیم. در واگرایی RSI، قیمت سهم از مقدار RSI همان سهم در بازه زمانی یکسان انحراف پیدا کرده است. RSI یکی از محبوب‌ترین اندیکاتورها در تحلیل تکنیکال است. اگر به استراتژی معامله به کمک RSI تسلط داشته باشید، کم کم بازار سرمایه برای شما تبدیل به یک ماشین پولسازی قوی می‌شود. پس اگر تا امروز با ابزارهای مختلف تحلیل تکنیکال آشنا نشده‌اید و به دنبال رسیدن به سود پایدار هستید، خبر خوبی برایتان دارم! شما به یادگرفتن ابزارهای مختلف نیاز ندارید فقط کافیست به RSI دست دوستی بدهید! اگر عجله دارید و می‌خواهید زودتر با پتانسیل‌های RSI آشنا شوید، روی تصویر زیر کلیک کنید: 

ویدئو آموزشی معامله به کمک استراتژی RSI

اول از همه این دو عبارت را همیشه در ذهن داشته باشید: "سقف‌های بالاتر (Higher Highs)" و "کف‌های پایین‌تر (Lower Lows)" 

قیمت و اسیلاتور معمولا پابه‌پای هم حرکت می‌کنند. اگر قیمت به سقف‌های بالاتر برسد، اسیلاتور هم به سقف‌های بالاتر می‌رسد. یا اگر قیمت کف‌های پایین‌تری را بزند، اسیلاتور هم کف‌های پایین‌تر را می‌زند. حالا اگر این اتفاق نیفتد یعنی اسیلاتور و قیمت نسبت به هم انحراف پیدا کرده‌اند و اینجاست که می‌گوییم واگرایی اتفاق افتاده. این رفتار را می‌توانیم میان قیمت و اندیکاتورهای مختلف مشاهده کنیم.
برای اینکه بتوانیم واگرایی را به کمک اندیکاتور RSI شناسایی کنیم، اول باید با انواع واگرایی در RSI آشنا شویم.   

انواع واگرایی در RSI

تغییرات در RSI، همراه با تغییرات در قیمت دارایی، می‌تواند منجر به دو نوع واگرایی شود:

واگرایی استاندارد (Regular Divergence)

رایج ترین نوع واگرایی است و با روندهای متناقض مشخص می‌شود، به این صورت که وقتی یک روند صعودی است، دیگری نزولی می‌شود و برعکس. 

واگرایی مخفی (Hidden Divergence)

توضیح این نوع واگرایی به ظرافت بیشتری نیاز دارد! در واگرایی مخفی، روندها حرکات مشابهی دارند اما برای مثال در RSI، هیچ گاه مقدار قیمت سهم و مقدار RSI آن یکسان نخواهند شد! اگر نتوانستید با این تعریف ارتباط برقرار کنید اصلا نگران نباشید، در ادامه این مطلب همه چیز را به خوبی یاد خواهید گرفت.

واگرایی استاندارد یا کلاسیک در RSI به چه معناست؟

واگرایی یعنی رفتار متناقض قیمت یک سهام و شاخص قدرت نسبی همان سهام. واگرایی استاندارد خودش به دو دسته کلی تقسیم می‌شود، واگرایی منفی و واگرایی مثبت. 

مطلب پیشنهادی | تمرین عملی واگرایی RSI و اشتباهات رایج معامله‌گران به همراه مثال‌های حل شده

واگرایی منفی RSI چیست؟

واگرایی منفی در RSI به این صورت است که در روند صعودی برای یک سهم خاص، وقتی قیمت به سقف‌های بالاتر می‌رسد، شاخص قدرت نسبی سقف‌های پایین‌تری را نشان دهد. به یاد داشته باشید، واگرایی منفی مخصوص روندهای صعودی است. در واگرایی منفی بعد از اینکه قیمت سقف دوم را بالاتر می‌زند، اگر در چارت RSI، کف بعدی پایین‌تر ایجاد شود (به تصویر پایین دقت کنید) با احتمال زیاد می‌توانید به این نتیجه برسید که در ادامه قیمت سقوط می‌کند! در تصویر پایین هم می‌بینید که بعد از سقف دوم قیمت، چارت قیمت می‌افتد. 

واگرایی منفی در RSI

واگرایی مثبت RSI چیست؟

برعکس در واگرایی مثبت زمانی که روند قیمت سهام نزولی باشد، چارت قیمت کف‌های پایین‌تر را نشان می‌دهد ولی چارت RSI کف‌های بالاتری را نشان خواهد داد. به یاد داشته باشید که واگرایی مثبت در روندهای نزولی اتفاق میفتد. اگر در چارت قیمت، کف دوم پایین‌تر از کف اول زده شود و در چارت RSI کف دوم بالاتر از کف اول زده شود (به تصویر زیر توجه کنید)، می‌توانیم انتظار داشته باشیم در ادامه روند قیمت صعودی شود.  

واگرایی مثبت RSI چیست؟

با توجه به مطالب بالا متوجه شده‌اید که در واگرایی با اینکه چارت قیمت و چارت RSI به طور همزمان حرکت صعودی یا نزولی دارند اما، مقدار RSI از مقدار قیمت دچار انحراف شده است. در حقیقت در واگرایی ما به دنبال نقطه‌ای می‌گردیم که روند فعلی قیمت متوقف و حرکت قیمت معکوس می‌شود.

واگرایی نشان می‌دهد که روند فعلی قیمت در حالت نزولی یا صعودی شدن است، این اتفاق می‌تواند به معامله‌گر کمک کند تا برای خرید یا فروش آن سهام خاص تصمیم‌گیری کند. هنگامی که یک اندیکاتور با قیمت مخالف است، این عدم همزمانی نشان دهنده تغییر احتمالی با نمودار است. به این ترتیب معامله‌گرها می‌توانند در صورت شناسایی صحیح و به موقع واگرایی، سیگنال ورود به بازار یا خروج از آن را بگیرند.
 اکنون که به خوبی با مفهوم واگرایی استاندارد آشنا شدید در ادامه واگرایی مخفی را بررسی می‌کنیم. 

واگرایی مخفی RSI به چه معناست؟

چرا مخفی؟ آیا قرار است با یک مفهوم پیچیده و دشوار روبه‌رو شویم؟ نترسید! همه چیز را کنار هم به آرامی یاد می‌گیریم. علت اینکه این واگرایی به واگرایی مخفی معروف است این است که در حقیقت در روند فعلی مخفی شده، چطور؟؟ 

واگرایی مخفی نه تنها در رابطه با تغییر روند قیمت به ما سیگنال می‌دهد، بلکه در رابطه پایدار ماندن روند فعلی نیز ما را مطلع می‌کند. فراموش نکنید که ما برای موفقیت در معاملات خودمان به آگاهی از روند اطلاع داریم، پس دانستن اینکه روند قرار نیست تغییر کند هم برای ما بسیار می‌تواند سودمند باشد. واگرایی مخفی نیز مانند واگرایی کلاسیک دو نوع است؛ واگرایی مخفی منفی و واگرایی مخفی مثبت در ادامه هر نوع را بررسی خواهیم کرد. 

واگرایی مخفی منفی در RSI

واگرایی مخفی منفی زمانی اتفاق می‌افتد که قیمت سقف‌های پایین‌تری ایجاد می‌کند اما RSI سقف‌های بالاتری را نشان می‌دهد. به نظر شما واگرایی مخفی منفی در چه روندهایی مشاهده می‌شود؟
بله! روندهای نزولی! پس وقتی واگرایی مخفی منفی را شناسایی کردید، متوجه می‌شوید که احتمالا روند نزولی ادامه پیدا خواهد کرد. 

واگرایی مخفی منفی در RSI 

واگرایی مخفی مثبت در RSI

واگرایی مخفی مثبت در روندهای صعودی مشاهده می‌شود. وقتی قیمت کف‌های بالاتری ایجاد کند و RSI کف‌های پایین‎‌تری بسازد، واگرایی مخفی مثبت اتفاق افتاده به این معنی که روند قرار است به حالت صعودی خودش ادامه دهد.

واگرایی مخفی مثبت در RSI 

احتمالا الان احساس خوشایندی دارید که با یکی از مهم‎ترین مفاهیم تحلیل تکنیکال آشنا شده‌اید. اما تمرین را فراموش نکنید! واگرایی RSI بیشتر از اینکه یک ابزار سیگنال‌گیری باشد، یک شاخص راهنماست. باید بتوانید به درستی از آن در کنار سایر استراتژی‌ها استفاده کنید تا بهترین نتیجه را بگیرید. 

اگر یک بار دقیق مطلب بالا را بخوانید، دیگر هربار نیاز نیست برای مرور مطالب فراوانی را مطالعه کنید. ما کارتان را ساده کردیم! کافیست روی لینک چیت شیت واگرایی که در پایین آمده کلیک کنید و خلاصه نکات واگرایی را همیشه همراه خودتان داشته باشید.

مطلب پیشنهادی | چیت شیت واگرایی

فهرست مطالب